Wechat,
gemak voor
de massa

| Gemak voor de massa

  • 22 mei 2019
  • 1.01k
  • Sander Oord

Than ‘ni sao wo haishi wo sao ni?

Do I scan you, do you scan me?

De Chinezen swipen en scannen dag en nacht door. Met WeChat, China’s nummer 1 app. WeChat is vergelijkbaar met WhatsApp, maar doet veel meer dan dat. Met WeChat kun je chatten, shoppen, geld lenen, vrienden zoeken, gamen, jezelf identificeren en nog veel meer. Indien je in China woont…

Met jouw persoonlijke QR-code en een ingebouwde scanner scan je binnen no time de hele Chinese muur bij elkaar. Want of je nu de zwerver op de hoek geld wil doneren, of dat je je ziekenhuisrekening moet betalen aan de balie, je doet het met een QR-code.

Met WeChat Pay kun je werkelijk alles betalen in China. Een mooi voorbeeld van hoe China alles in grote stappen doet. Van papiergeld direct naar digitaal betalen, zonder creditcard/bankpas-achtige tussenstappen. Het betaalproces is secondewerk.

Vandaag de dag zijn er meer dan 800 miljoen Chinese WeChat Pay gebruikers. En dit aantal loopt alleen maar op.

Social shoppen neemt een enorme vlucht: de gebruikers plaatsen reviews van producten en de kopers laten zich door het eigen vertrouwde netwerk informeren voor een aankoop.

Mini-programma’s

Een sterke zet is het aanbieden van mini-apps binnen de WeChat app. WeChat laat als super-app mini-apps toe in de WeChat interface; eigenlijk een compleet besturingssysteem op je mobiel. Van thuisbezorgd-achtige mini-apps tot aan geldleen-apps voor je nieuwe auto. Sinds de lancering in januari 2018 is deze ‘app-store’ al voor de helft zo groot als die van Apple.

Retail Ecosystem

Dit platform is zo ontworpen, om alle bewegingen van de gebruiker te vangen in één omgeving. Zelfs je ID zit gebakken in deze super-app.

WeChat Facial Recognition

WeChat scant jouw gezicht en doet op basis van jouw aankoopgeschiedenis en voorkeuren aanbiedingen op maat. Experimentele face-to-food experiences worden hard omgezet naar de werkelijkheid. Je hoeft dan niet meer je telefoon te gebruiken om een transactie te voltooien. Je hebt alleen maar je gezicht nodig, de winkel binnenstappen en met de producten weer naar buiten wandelen. Het verschuldigde bedrag zal dan direct van je account worden afgeschreven.

Banking

Naast de betaalmogelijkheden van WeChat kun je ook heel gemakkelijk geld lenen. Daarmee is WeChat een directe bedreiging voor banken. Het proces is vele malen simpeler. En de gebruikers ervaren het als veiliger. Het heeft ook een effect op de aanbieders van pinautomaten. De Chinese bevolking gebruikt immers minder cash.

Puntensysteem

WeChat doet ook aan punten. Los jij je leningen netjes af, pluspunten erbij. Met als gevolg lagere rente op eventuele nieuwe leningen. Speel jij te veel games, punten eraf. Jouw credibility hangt van veel dingen af. Zo wordt er ook gekeken naar je vrienden door algoritmes. Goede vrienden met veel pluspunten, dan krijg jij ook extra pluspunten. De Chinese regering zit er bovenop.

De weg naar Nederland

Dankzij de nieuwe Europese richtlijn voor betalingsverkeer (PSD2) kan WeChat straks rechtstreeks betalingen gaan afhandelen via onze eigen bankrekeningen.

Schiphol is als eerste gestart met de WeChat Pay dienst. Daarmee is het nu mogelijk voor Chinese reizigers om af te rekenen via WeChat Pay. Alipay van Alibaba heeft eerder ook al voet op Nederlandse bodem gezet.

Maar met alle pogingen van WeChat om de wereld binnen China te controleren, daarbuiten zullen nog wat hobbels moeten worden genomen. Vooral door de handelsoorlog tussen China en de VS zal er vertraging komen in de opmars. Met Huawei als voorbeeld, ligt ook WeChat onder de spionage-loep.

Als retailer blijft het van groot belang om de trukendoos van WeChat te blijven volgen en analyseren. Want in de kern gaat het om customer experience. En dat doet WeChat heel sterk. Zo sterk zelfs, dat de gemiddelde Chinees totaal niet geïnteresseerd is in alle privacy consequenties. Gemak zonder consequenties is de sleutel naar Nederlands succes.